Изготвили проекта

  • Даниел Рогачев - 11А
  • Стоян Тинчев - 11А
Github хранилище
Имейл за връзка
Проектът е курсова работа.

Описание на проекта

Сегашните дистанционни за телевизор не са се променили много за последните 10 години. Те предоставят добър метод за управление на каналите и базовите функционалности на телевизора, но с напредването на технологиите производителите продават "smart TV", които имат достъп до интернет и приложения като браузър, Youtube, Netflix. Навигацията за тези приложение все още не е интегрирана добре и тук се намесва нашият продукт! Твърде неудобно е управлението на курсора на мишката, понеже постоянно трябва да натискаш и задържаш бутоните, особено когато искаш да гледаш нещо онлайн. Мотивирахме се да създадем продукт, който да замени дистанционното. Изпълнява подобни функционалности - сменя каналите, намалява звука, управлява курсора на мишката, но много по-ефективно и удобно. Проектът ни представлява ръкавица, която се свързва към телевизора посредством Bluetooth и движейки я наляво-надясно имитира дистанционно. Могат да се управляват каналите и звука чрез инфрачервен диод и да се движи курсора на мишката, ако сте в някое онлайн приложение. Проектът ни е разделен на 2 части - Bluetooth приемник и Bluetooth предавател. Приемникът се свързва към телевизора и веднага бива разпознат като мишка. След това предавателят, който е в ръкавицата, осъществява връзката с приемника. Контролът на курсора на мишката става като се изпращат сигнали от акселерометър, свързан към предавателя. Целим да предоставим максимално приятно изживяване за потребителите. Проектът е предназначен за "for all mankind". ;) Трябваше да измислим начин да предаваме сигналите на телевизора безжично, защото кой би използвал дистанционно с кабел? Успяхме да направим връзка между 2 блутут модула, но първоначално сигналите се предаваха изключително бавно. Трябваше да измислим начин да подаваме на всяка милисекунда информацията от акселерометъра. Справихме се с проблема. В момента курсора се движи гладко и без прескачания. Идеята и нейната реализация. Дълго време обмисляхме какво да правим. Искахме да работим по нещо, което не е измислено досега и едновременно с това да има възможност за развитие. Гордеем се, че се справихме с тази предизвикателна задача.

Ще можете да се срещнете с автора/ите на проекта в неделя (25.04.) от 11:00 до 13:00 във виртуалната ни зала в Zoom (код: 000042)

Информация

 TUES Fest е ученически фестивал-изложение на най-интересните проекти в областта на софтуера, компютърните мрежи, роботиката и вградените микрокомпютърни системи. Тази година ще чуете и всички гледни точки - ученици, преподаватели, завършили ТУЕС.

Къде & Кога?